Sollicitatiegesprekken draaien om effectief communicatiegedrag. En het mooie is, iedereen kan dat leren. Wat belangrijk daarbij is, is dat je er in slaagt vertrouwen op te bouwen. En dat doe je voor een groot gedeelte met je lichaamstaal. Ondergenoemde tips gaan je daar bij helpen!

1. Schenk je gesprekspartner aandacht

Ooit wel eens meegemaakt dat je rechtop je stoel (wellicht zelfs iets voorovergebogen) je verhaal doet terwijl je gesprekspartner achterover in zijn stoel ‘hangt’ met de armen over elkaar? Grote kans dat je dat als niet prettig hebt ervaren!
Of  jouw gesprekspartner zich al dan niet gerespecteerd en serieus genomen zal voelen door jou, komt niet alleen doordat je zijn vragen duidelijk beantwoordt en geïnteresseerde vragen stelt. Dat is uiteraard ook heel belangrijk, alleen spreek je daarmee zijn onbewuste brein niet aan. Maak ook met je lichaam duidelijk dat je helemaal op de ander gefocust bent. Straal met je lichaam uit dat je contact met hem wilt. Dat lukt niet als je een teruggetrokken en gesloten houding aanneemt. Kruis dus nooit je armen, dat geeft een signaal af van weerstand of geslotenheid. Dan bouw je geen vertrouwen op. Zorg dus dat je rechtop zit en dat je bovenlichaam naar hem toegekeerd is, kijk hem regelmatig aan en knik en hum instemmend terwijl hij vertelt.

 

2. Reageer op non-verbale signalen

Let niet alleen op je eigen lichaamstaal, maar ook op die van de ander. Met zijn gezichtsuitdrukking, stem en gebaren geeft hij (of zij) allerlei signalen af. Je kunt vaak diverse dingen uit afleiden, bv. of hij begrijpt wat je zegt, of hij het er mee eens is, of hij er enthousiast over is en of je voldoende over dit onderwerp hebt verteld. Check het ook bv door te vragen “Ben ik hiermee voldoende duidelijk geweest?”, “Ik zie u knikken, mag ik daaruit afleiden dat u het met me eens bent?” etc. Je laat dan zien dat je attent bent en goed luistert. Dat is allemaal belangrijk als je vertrouwen wilt wekken. Wanneer ik kandidaten spreek gaat het meestal goed. Toch kom ook ik de mensen tegen die mijn signalen (bv. door aan het eind van het gesprek mijn pen aan mijn schrijfblok te klikken) niet oppikken en rustig door blijven praten alsof we nog uren de tijd hebben.

 

3. Neem initiatief met je lichaamstaal

Een van de grote valkuilen bij sollicitatiegesprekken is dat je te afwachtend bent. Dat kan zich zowel uiten doordat je wacht tot je gesprekspartner met vragen komt en zelf geen enkele vraag stelt maar dat kan ook zeker door je lichaamshouding tot uiting komen. Durf daarom ook met je lichaamstaal initiatief te nemen. Zoek bijvoorbeeld als eerste oogcontact en schenk de ander een vriendelijke glimlach. Of ga iets meer rechtop zitten om de ander te laten merken dat je wilt reageren.

 

Hoe verbeter je dus de uitslag van je sollicitatiegesprekken?
Met je lichaamstaal! Hiermee kun je jouw antwoorden versterken of verzwakken en dat kan precies het verschil maken tussen jou en die andere kandidaat. Zorg dus dat je je op zijn minst bewust bent van die lichaamstaal. Als het samenspel van jouw antwoorden met jouw lichaam bij elkaar kloppen, heb je jezelf in ieder geval gepresenteerd zoals je bent. Past dat niet in het plaatje van de functie? Dan heeft het ook gewoon niet zo moeten zijn en komt er vast een andere kans.

 

Succes!